Hebban Debuutprijs 2019: Kongokorset

Kongokorset – Herlinde Leyssens

Kongokorset vertelt het verhaal van de eerste blanke vrouw die Kongo doorkruist. Zij draagt de naam Gabrielle Deman. Dit debuut is gebaseerd op historische feiten en stelt de vraag: waar ligt de grens tussen feit en fictie?
Als dit boek niet op mijn lijstje voor de Hebban Debuutprijs stond had ik het boek waarschijnlijk niet gelezen. En dat zou jammer geweest zijn. Kongokorset bleek al vanaf het eerste hoofdstuk echt een boek voor mij. Ik hield van het straffe hoofdpersonage die zich niet van haar dromen laat weerhouden ‘alleen omdat ze een vrouw is’ en de manier waarop ze er alles aan doet om haar doel te bereiken. Feminisme ten top!

Hebban Debuutprijs 2019: De dag die nooit komt

De dag die nooit komt – Oliver Reps

Elias, filmfanaat pur sang, overdenkt in één lange slapeloze nacht de gebeurtenissen die hem in de lastige situatie hebben gebracht waarin hij zich nu bevindt. Hij vertelt over de zomer waarin alles veranderde, zo’n driekwart jaar geleden. Over zijn vriendin Polly, die als een engel uit de lucht is komen vallen en over zijn zusje Evi. Daarnaast benoemt hij de demonen in zijn hoofd. De dag die nooit komt van Oliver Reps is een prima boek voor een retourtje Gent-Brussel. Het verhaal leest vlot en is ondanks de heftige thematiek niet al te zwaar. De ontknoping is redelijk voorspelbaar, maar gelukkig is dit niet van invloed op het leesplezier. Een prima boek voor tussendoor.

Lees mijn complete recensie
Hebban Debuutprijs 2019: De witte kamer

De witte kamer – Samantha Stroombergen

De witte kamer leest als een spannende aflevering van Flikken Maastricht – en rechercheur Léon Coeur is ook wel een beetje zoals Wolfs, hij kleurt graag buiten de lijntjes. Léon is namelijk geschorst van zijn werk als rechercheur, maar als er een spannende moordzaak op zijn pad komt, doet hij er alles aan om deze op te lossen. Zelfs als hij de rechercheurs die op de zaak staan hierbij voor de voeten loopt. En hij roept ook nog eens de hulp in van zijn nichtje, studente criminologie.

Het plot van deze thriller zit goed in elkaar. Het boek is verslavend om te lezen. Eens ik begonnen was, wilde ik niet meer stoppen (en dat zegt veel omdat ik helemaal niet graag thrillers / detectives lees). Overigens waren de beslissingen van Hanna soms wat naïef, zeker voor iemand die criminologie studeert. Maar dat heeft ze misschien van haar oom, die rustig zonder dekking een gebouw in wandelt waar zich misschien wel een moordenaar schuilhoudt. Ook de conclusie vond ik iets te snel gaan. Desalniettemin een spannende thriller die naast een aantal kleine ongeloofwaardige elementen goed in elkaar zit en lekker weg leest.

Privacy Preference Center