Iedereen kent Bezette Stad van slogans als ‘Boem paukeslag’, van de springerige typografie, of van beelden zoals het woord zeppelin in de vorm van een zeppelin. De bundel heeft als meest omvangrijke vormexperiment uit de internationale avant-garde iconische waarde gekregen. Van Ostaijen vatte zijn stukgeslagen tijd in een wervelend boek vol stukgeslagen poëzie, lezen we dan in de handboeken. Maar wat staat er eigenlijk?

Dat onderzoeken we in het interactieve Leesatelier Bezette Stad. De komende maanden krijg je de kans om telkens een week lang iedere avond een gedicht te lezen. Matthijs de Ridder, die op dit moment werkt aan de biografie van Paul van Ostaijen, nodigt je virtueel uit in de woonkamer van de familie Van Ostaijen.

Leesatelier 1: Opdracht aan mijnheer Zoënzo

‘U zal veel worden vergeven / want / gij hebt veel films gezien.’ Zo begint Bezette Stad. Van Ostaijen leidt ons binnen in de wereld van vóór de Eerste Wereldoorlog. Het is een wereld die evenzeer wordt getekend door de fantasie uit de films als door de lamentabele toestand waarin Europa zich bevindt. De ingrediënten voor een grote omwenteling lijken aanwezig. Maar komt het ook zo ver? Matthijs de Ridder gidst je door ‘Opdracht aan mijnheer Zoënzo’, Ilja Leonard Pfeijffer, Annelies Verbeke en Sanneke van Hassel geven er een hedendaags antwoord op.

Leesatelier 8: Zeppelin

Het kortste gedicht uit Bezette Stad is ook meteen een van de bekendste. Er hangt een zeppelin boven deze pagina, waaruit woorden als bommen ter aarde storten. Die woorden lijken zakelijk te vertellen wat er is gebeurd, maar herbergen een enorme geschiedenis. En er is nog iets aan de hand. Want wat is de betekenis van het logo dat Paul van Ostaijen en Oskar Jespers voor deze moderne manier van oorlogsvoering hebben ontworpen? Matthijs de Ridder gidst je door ‘Zeppelin’, Hélène Gelèns en Koen Broucke geven er een hedendaags antwoord op.

Leesatelier 19: Music Hall 1

In een stad vol mensen met ‘gespannen nerven’ is het belangrijk dat men zich van tijd tot tijd een beetje kan ontspannen. En dus gaan vanavond de café’s weer open. We gaan meteen naar een music-hall. We kunnen haast niet wachten, want na zo’n lange tijd van onthouding staan we haast niet voor onszelf in. Matthijs de Ridder gidst je door ‘Music Hall 1’, Mandula Bashu van den Berg en Sassafras De Bruyn geven er een hedendaags antwoord op.

Ontdek Besmette Stad, het multimediale project van deBuren

Privacy Preference Center